Ambachtelijke sambals

Sambal 

De Indonesische en Maleisische naam voor een soort saus of pasta dat, traditioneel gezien bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd  (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout,  maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker en allerlei specerijen

Veel mensen hebben de standaard sambal oelek (een ulek is een soort stamper, gebruikt in combinatie met de vijzel, de cobek) in huis maar een echte samballiefhebber heeft vaak ook nog wat varianten zoals sambal badjak en sambal manis.

Voor die samballiefhebber heeft Tanpa Nama maar liefts 33 soorten ambachtelijk bereide sambals in huis, van zoet tot super heet.  Onze sambal bevatten geen kleur, geur of smaak stoffen en zijn verkrijgbaar in potten van 180 ml.

Bewaren

Sambal is in ongeopende verpakking meer dan een jaar houdbaar. Altijd goed afsluiten en op een koele, donkere plaats bewaren. Gebruik altijd een schone lepel als je de sambal uit de pot haalt.  Sambal is nog langer houdbaar door er voor het wegzetten wat olie op te doen. Dit sluit de sambal luchtdicht af en gaat het uitdrogen tegen.