Sate babi

Ingrediënten

Saté ( I )

  • 1 kg varkensnek of schouderkarbonade
  • 1 bol knoflook
  • 2 el ketoembar (korianderkorrels)
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 200 ml zoete ketjap
  • 2 el bruine suiker
  • citroensap
  • 1 mespuntje djinten (komijnpoeder)

Saté ( II )

  • 1 kg varkensnek of schouderkarbonade
  • 1 pot sate marinade verkrijgbaar bij Tanpa Nama

 

Bereiding

Snijd de varkensnek in niet te grote stukken anders wordt het niet gaar.  Knoflook schoonmaken. De korianderkorrels samen met de knoflook, zonnebloemolie, ketjap en de bruine suiker in hakmolentje tot een marinade mixen. Breng de marinade op smaak met citroensap en djinten. Marineer het vlees minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht van te voren.

Laat de satéstokje een nacht weken in water. Rijg het vlees aan de stokjes (3 stukjes per stokje en zorg dat de stukjes vlees contact met elkaar houden). Knijp de saté even uit zodat de overtollige marinade eruit loopt .

Grill de saté op een houtskool vuurtje onder regelmatig draaien tot het gaar is.  (sate hoort van het houtskool te komen er zijn hiervoor  speciale sate grilletjes te koop, ideaal)

Satesaus

Een beetje goede ketjap (kaki tiga) erover is voldoende maar een pindasaus kan natuurlijk ook.

Ingrediënten:

1 pot pindakaas
3 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels maggi of  blokje
2 eetlepels zoete ketjap
2 eetlepels ketchup
1 fijn gesnipperde lombok ( zaadjes verwijderen indien niet zo pittig )
2 fijn gesnipperde sjalotjes

Bereiding:

Lombok en sjalotten gaat het best in een hak molentje Voeg alle ingrediënten samen in een pan. Roer alles door elkaar en begin met zachtjes verwarmen van de saus. Voeg nu steeds een scheutje kokend water toe en roer dit goed door de saus. Roer regelmatig door en blijf water toevoegen tot de gewenste dikte bereikt is, en er zich olie af begint te scheiden.